Hoeve in L-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Wijnegemhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Domein Wijnegemhof met omgeving

Beschrijving

Hoeve, eertijds brouwerij en herberg De Zwaan, gelegen langs de Turnhoutsebaan tegenover de kerk, naast de ingangsdreef van het Wijnegemhof.

Beschilderde bakstenen hoeve in L-vorm, in z'n huidige vorm te dateren circa 1860, doch met oudere kern, onder haakse zadeldaken (Vlaamse pannen). Gebroken lijst- (ten westen en ten oosten) en puntgevels met rondboogvormige een- tweelichten en dito deuren. Aan oostzijde lage afsluitingsmuren van een geplaveide binnenkoer.

Voor de hoeve bij de ingang van het kasteelpark staat het monument voor de gesneuvelden.

Auteurs: Steyaert, Rita