Teksten van Gemeentehuis van Wijnegem

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14290

Gemeentehuis Wijnegem ()

In 1908 werd een nieuw gemeentehuis in neorenaissancestijl opgetrokken, naar een ontwerp van Michel De Braey. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen en blauwe hardsteen uit Ecaussines. De linkertravee is uitgewerkt als een toren met tentdak. Een steektrap met balustrade leidt naar het bordes voor de ingang op de bel-etage.

Historiek

In 1908 werd een nieuw gemeentehuis in neorenaissancestijl opgetrokken, naar een ontwerp van Michel De Braey. De openbare aanbesteding had plaats op 12 mei 1908. De werken waren in 1909 nagenoeg voltooid. Door het faillissement van de aannemer waren enkele zaken zoals marmer- en schrijnwerk nog niet uitgevoerd.

Na de Tweede Wereldoorlog werden in 1946 herstellingswerken uitgevoerd. Het herstel van de oorlogsschade aan de glasramen werd uitgevoerd in 1959-1964. In 1998 tot 2000 kreeg het gemeentehuis een volledige opfrisbeurt.

Beschrijving

Het gemeentehuis van Wijnegem heeft een souterrain en twee bouwlagen onder een leien zadeldak waarvan de nok evenwijdig loopt aan de straat.

De voorgevel is een bakstenen lijstgevel van vijf traveeën op een geblokte onderbouw, verlevendigd met hardsteen voor kordons en waterlijsten. De gevel telt enkele sierankers. Het dakvenster is opgenomen in een kleine halsgevel met vleugelstukken en gebogen pseudo-fronton.

De eerste travee, waarin zich de toegang bevindt, is uitgewerkt als een toren met een leien tentdak. Op de bel-etage wordt de ingangstravee afgelijnd door lisenen met diamantkoppen. Voor de toegang bevindt zich een bordes en een steektrap met een balustrade tussen postamenten, onder meer met een schilddragende leeuw.

De gevel wordt verder doorbroken door rechthoekige vensters met tussenstijlen onder gebogen of gestrekte waterlijsten. De rechthoekige vleugeldeur heeft een hardstenen omlijsting onder een driehoekig fronton en wordt bekroond door een balkon op voluten. Het hoge balkonvenster wordt eveneens bekroond door een driehoekig fronton. Op de bovenste torenverdieping zit een ronde klok in een hardstenen, rechthoekige omlijsting, boven de daklijst bekroond met een kleine halsgevel onder een gebogen fronton.

De zijgevels zijn schoudergevels met bekronende schouwen.

  • Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000814, Turnhoutsebaan: gemeentehuis (R. Steyaert, 1986).

Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Wijnegem [online], https://id.erfgoed.net/teksten/163540 (geraadpleegd op ).


Gemeentehuis van Wijnegem ()

Gemeentehuis in neorenaissancestijl naar ontwerp van Marc De Braey van 1908-09. Vijf traveeën en souterrain + twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat).

Bakstenen lijstgevel op geblokte onderbouw, verlevendigd met hardsteen voor kordons en waterlijsten, sierankers; dakvenster opgenomen in kleine schoudergevel met gebogen pseudo-fronton. Linker travee (met toegang) uitgewerkt als toren onder leien tentdak.

Rechthoekige vensters met tussenstijlen onder gebogen of gestrekte waterlijsten. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting onder driehoekig fronton waarboven balkon of voluten, bordes en steektrap met balustrade tussen postamenten onder meer met schilddragende leeuw. Zijgevels: schoudergevels met bekronende schouwen.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Wijnegem, dossiers 1, 3, 5.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Wijnegem [online], https://id.erfgoed.net/teksten/14290 (geraadpleegd op ).