Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Tussen nummers 450 en 452, inspringend ten opzichte van rooilijn en gelegen in as van kasteeldreef. Neogotische kerk van 1854 naar ontwerp van architect Ferdinand Berckmans, omgeven door kerkhof. Kerk gebouwd ter vergroting van de oude kerk van 1569 die als dwarsbeuk werd gebruikt. Driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren; schip van vier traveeën, transept van één travee en koor van twee rechte traveeën en een vijfzijdige sluiting.

Bakstenen kerk onder leien zadeldak; vierkante westtoren van drie geledingen onder leien spits. Spitsboogramen en natuurstenen tudorboogdeur laatstgenoemde met bekronende waterlijst op consooltjes.

Bepleisterd interieur met kruisribgewelven opgevangen door bundelpijlers; koor met straalgewelf.

Mobilair: Schilderijen en beeldhouwwerk uit de 17de een de 19de eeuw. Communiebank, preekstoel en biechtstoelen uit de 18de eeuw.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Wijnegem, Onze-Lieve-Vrouw, doss. 2.
  • PRIMS F., Kerkelijk Wijnegem in de XVIIde eeuw, in Antwerpiensia, dl. XXIII, p. 208-210.