De omtrek van de Zomerlinde bedraagt 918cm. Het betreft een meerstammig exemplaar, vermoedelijk ontstaan door hakhoutbeheer. Hierdoor ontstonden meerdere stammen, het grootste exemplaar is 10-stammig.
De Zomerlinde staat met twee gelijkaardige exemplaren in het weiland voor de ommuurde moestuin van de oranjerie van het park Vordenstein. De Zomerlinde is vitaal en vertoont geen ernstige uiterlijke gebreken of aantastingen. Eén van de stammen is in het verleden afgebroken. De Zomerlinde is een beeldbepalend element in het park. Door het grote aantal stammen is het qua omvang de grootst gekende Zomerlinde in de streek.Gelet op de omvang van de boom is de kans dat het om autochtoon genetisch materiaal gaat bijzonder groot.
Als beeldbepalend object in een open grasland, met deze omvang en een representatieve groeivorm, is deze Zomerlinde zeldzaam te noemen. Het beeldbepalend karakter neem rechtevenredig toe met de omvang van de boom.
Bron: Beschermignsdossier DA002503
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2019: Domein Vordenstein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/127441 (geraadpleegd op ).
De oorsprong van domein Vordenstein ligt in de oprichting van twee leenhoven respectievelijk afhangend van de heerlijkheid van Villers en van de heren van Schoten. In 1552 is er voor de eerste maal sprake van een stenen huis; het kasteel dat in de loop der tijden verschillende malen van uitzicht veranderde, werd in 1946 gesloopt en vervangen door een ruime villa. Het omringende park en enkele bijgebouwen bleven bewaard, alsook enkele vazen van de voormalige parterres her en der in het park verspreid.
Het domein zelf, circa 110 ha groot en volledig omgracht, wordt gekenmerkt door verschillende landschapstypes: een parkgedeelte met graspartijen, verspreide boomgroepen en vijver naar Engelse stijl (midden 20ste eeuw), een in stervorm aangelegd bosgedeelte met prachtige beuken- en eikendreven naar Franse stijl, volgens de overlevering naar ontwerp van een leerling van Le Notre op basis van de plens voor de tuinen van het Trianon te Versailles (18de eeuw), en de overgang tussen beide, namelijk een vergrast heidegebied met veel coniferen nabij het boswachtershuis.
Vele wegen verlenen toegang tot het domein; de hoofdingang nabij de kapel van de Horst is afgezet met een smeedijzeren 18de-eeuws hek tussen geblokte pilasters met siervaas.
De behouden bijgebouwen zijn: een oranjerie met hovenierswoning (Horstebaan 2), vervallen paardestallen, een boswachtershuis (Peerdsbosbaan 4) en een fazantenkwekerij.
Oranjerie in laat-classicistische stijl, uit vierde kwart 18de of eerste helft 19de eeuw gelegen in ommuurde moestuin; rechthoekig gebouw van negen en twee traveeën en één bouwlaag onder leien schilddak; verhoogde begane grond met omlopend terras. Voor- en zijgevels van baksteen op dito plint met risalietvormende hoektravee. Hoge rondboogvensters en -deuren met kleine roedeverdeling in bepleisterde omlijsting.
Aanleunende hovenierswoning, stallingen en schuur aan noordzijde, één bouwlaag hoog onder leien lessenaarsdak met verhoogde middenpartij onder haaks zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. Gele en rode bakstenen lijst- en puntgevels met rechthoekige en rondbogige muuropeningen; houten lateien. Meer noordwaarts van de oranjerie, sterk vervallen paardenstallen.
Boswachtershuisje in traditionele stijl, uit tweede helft 19de eeuw. Complex gebouwtje van drie in elkaar hakende vleugels onder leien bedaking met sierschouwen en dakvenster. Lijst-, trap- en schoudergevels met speklagen, sierankers (in voorgevel de letters J.d.P. - Joseph de Pret (?) - vormend) en diverse muuropeningen.
Ten noorden voormalige fazantenkwekerij; ommuurd hoenderhof met bakstenen poortgebouwtje in neogotische stijl; de voorkant met ruitmotief van gele baksteen, de zijkant met sierankers; afgewerkt met gekartelde daklijst op overhoekse consooltjes; korfboogpoortje in zandstenen omlijsting met dito waterlijst en cartouche met voorstelling van korhaan.
Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1985: Domein Vordenstein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/14315 (geraadpleegd op ).