erfgoedobject

Kapel van de Horst

bouwkundig element
ID
14317
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14317

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van de Horst
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Oude bedevaartplaats - reeds bekend in de 15de eeuw - gelegen aan de rand van omhaagd en beboomd domein Vordenstein.

De eerste kapel, gesticht door Nicolaus Van de Werve en Catharina Mickaerts werd gebouwd in 1436-38 en gewijd in 1477. Eind 16de eeuw werd ze verwoest, herbouwd in 1610-13 en sterk gerestaureerd in 1835. Eénbeukig, heden grotendeels neogotisch kapelletje op kruisvormige plattegrond met schip van twee traveeën en koor van één travee, driezijdige sluiting en toegangsportaal tot grafkelder.

Baksteenbouw onder leien zadeldaken met spitse dakruiter op de kruising. Markerende steunberen en spitsboogvensters. Westgevel met overluifelde spitsboogdeur waarboven roosvenster, datering 1436 door middel van ankers en gevelsteen met wapenschild. Noordelijk transept met korfboogdeur in witstenen omlijsting; bekronende spitsboog met wapenschild in halfverheven beeldhouwwerk. Aan koorzijde, 19de-eeuws portaaltje met hardstenen tuitgevel; schouderboogdeur met blind gesculpteerd boogveld waarin wapenschild en banderol met opschrift "Pret à bien faire" (verwijzend naar de familie De Pret, eigenaar van de kapel) gevat in een geprofileerde spitsboogomlijsting; een opengewerkte metalen vleugeldeur verleent toegang tot de grafkelder.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Domein Vordenstein

  • Is deel van
    Schoten


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel van de Horst [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14317 (Geraadpleegd op )