Belhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Belhoeve

Beschrijving

Voormalige afhankelijkheid van het kasteel van Brasschaat. Een 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, namelijk woonhuis, ten westen schuur en bakhuis en grote verderop gelegen schuur ten oosten; omgevende naald- en loofbossen (onder andere veel berken); recente afsluiting.

Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat) met lager aanbouwsel aan de achterzijde. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel op gepikte plint met rechthoekige beluikte vensters.

Het kleine langsschuurtje onder schilddak en het bakhuis onder zadeldak (beide met riet, nok parallel aan de straat), eveneens van witgeschilderde baksteen met rechthoekige muuropeningen.

De grote oostelijke schuur onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat); opengebroken oostwand. Sterk vernieuwd zie omringende villawijk.

Auteurs: Plomteux, Greet