erfgoedobject

Cottagevilla en kapel

bouwkundig element
ID
14338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14338

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottagevilla en kapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Regina Pacis", priorij van de benedictinessen van de Onbevlekte Ontvangenis met kapel en school zogenaamd Vita et Pax aan noordzijde.

Priorij, sedert 1930 ondergebracht in ruime cottagevilla van 1906 (zie datering in gevelsteen). Bak- en zandsteenbouw van zes traveeën, souterrain en twee tot drie bouwlagen onder diverse leien daken met dakkapellen en torens; laatstgenoemde met metalen topversieringen en windvaantje waarin initialen LC. Diverse muuropeningen; aan straatzijde brede open veranda met balkon. Gewijzigde achterbouw.

Kapel opgetrokken in 1960-63 naar ontwerp van de architecten Jacques Boseret-Mali, Raymond Stenier, Louis Van Hove en J. Vandermeeren. Originele plattegrond aangepast aan de vernieuwde liturgie en de recente wijzigingen binnen het kloosterleven. Beschilderde baksteenbouw met grote glaspartijen die een direct contact realiseren tussen de besloten binnenruimten en de omringende natuur en een belangrijke rol toekennen aan de lichtinval. Recente schoolgebouwen aan de noordoostelijke zijde (Victor Frislei 18).

  • S.N., "Eglise du prieuré "Régina Pacis" de la fondation bénédictine "Vita et Pax", à Schoten-Anvers, in La Maison, nummer 6, juni 1966, 173-175.

Bron     : PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Zuster Erica M., priorin, meldde ons op 26 mei 2016 via email dat de officiële benaming van de priorij luidt: 'Benedictinessen van Schotenhof' (geassocieerd aan de Congregatie van Sancta Maria Montis Oliveti).

Zie ook http://www.benedictinessen-schoten.be/ .

Auteurs :Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Villa "Le Perron", in 1904 ontworpen door architect Frans Van Dijk, in opdracht van Jacques Perron (mogelijk uitbater van Hotel de Londres aan de De Keyserlei in Antwerpen).
  • Bron: Huybrechs J. 1994: Frans Van Dijk Architect te Antwerpen 1853-1939, Antwerpen, 164-165.
Auteurs :Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Cottagevilla en kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14338 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.