Cottagevilla en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottagevilla en kapel

Beschrijving

"Regina Pacis", priorij van de benedictinessen van de Onbevlekte Ontvangenis met kapel en school zogenaamd Vita et Pax aan noordzijde.

Priorij, sedert 1930 ondergebracht in ruime cottagevilla van 1906 (zie datering in gevelsteen). Bak- en zandsteenbouw van zes traveeën, souterrain en twee tot drie bouwlagen onder diverse leien daken met dakkapellen en torens; laatstgenoemde met metalen topversieringen en windvaantje waarin initialen LC. Diverse muuropeningen; aan straatzijde brede open veranda met balkon. Gewijzigde achterbouw.

Kapel opgetrokken in 1960-63 naar ontwerp van de architecten Jacques Boseret-Mali, Raymond Stenier, Louis Van Hove en J. Vandermeeren. Originele plattegrond aangepast aan de vernieuwde liturgie en de recente wijzigingen binnen het kloosterleven. Beschilderde baksteenbouw met grote glaspartijen die een direct contact realiseren tussen de besloten binnenruimten en de omringende natuur en een belangrijke rol toekennen aan de lichtinval. Recente schoolgebouwen aan de noordoostelijke zijde (Victor Frislei 18).

• S.N., "Eglise du prieuré "Régina Pacis" de la fondation bénédictine "Vita et Pax", à Schoten-Anvers, in La Maison, nummer 6, juni 1966, 173-175.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Zuster Erica M., priorin, meldde ons op 26 mei 2016 via email dat de officiële benaming van de priorij luidt: 'Benedictinessen van Schotenhof' (geassocieerd aan de Congregatie van Sancta Maria Montis Oliveti).

Villa "Le Perron", in 1904 ontworpen door architect Frans Van Dijk, in opdracht van Jacques Perron (mogelijk uitbater van Hotel de Londres aan de De Keyserlei in Antwerpen).
  • Bron: Huybrechs J. 1994: Frans Van Dijk Architect te Antwerpen 1853-1939, Antwerpen, 164-165.