erfgoedobject

Instituut Sint-Cordula

bouwkundig element
ID
14359
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14359

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Instituut Sint-Cordula
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrije meisjesschool voor secundair onderwijs.

In 1842 werd door de zusters van de Christelijke Scholen met een vrije meisjesschool begonnen in een woning in de Kopstraat, in 1884 aangevuld met een bewaarschool. De uitbreiding van de school vroeg om nieuwe gebouwen; in 1909-10 werd onder leiding van architect Edward Careels een nieuwe school met klooster en kapel opgetrokken aan de Wilgendaalstraat. In 1929 werden acht klassen bijgebouwd aan de Vordensteinstraat (de huidige lagere meisjesschool) en in 1957 een vleugel gebouwd aan de westzijde van de speelplaats (de huidige handels- en wetenschapsafdeling). De oude neogotische gebouwen aan de Wilgendaalstraat bevatten van oost naar west: kapel, achteruitwijkende kloostergebouwen, klaslokalen, gegroepeerd rond kleine tuin met hek aan straatzijde; verderop beroepsschool op rechthoekige plattegrond.

Bakstenen gebouwen onder leien zadeldak (nok parallel aan en loodrecht op de straat). Afwisseling van lijst-, trap- en puntgevels levendig versierd met Brugse travee, boogfriezen en spitse muraalbogen met maaswerk. De ingeschreven rechthoekige vensters onder gietijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten. In de westgevel van de kapel neogotisch spitsboogvenster.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Instituut Sint-Cordula [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14359 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.