's Gravenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 's Gravenhof

• omvat de aanduiding als beschermd monument 's Gravenhof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek 's Gravenhof met omgeving

Beschrijving

H-vormig complex uit het tweede kwart van de 18de eeuw, vierde kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw, gelegen in straathoek op een met gras begroeid domein. Kleine woning uit het vierde kwart van de 19de eeuw aan oostzijde.

De familie de Caters richtte circa 1657 een eerste gebouw op. Centrale vleugel voorzien van één bouwlaag onder schilddak werd vermoedelijk voor 1746 gebouwd door de familie de Grauw. Daarna terug in bezit van de familie de Caters en vanaf 1828 verhuurd aan barones Gillès de Pélichy. Toen ter beschikking gesteld van de zusters van 's Gravenwezel en tot december 1830 gebruikt als school. Bleef een tijdlang onbewoond en circa 1880 in gebruik genomen door een Franse kloostergemeenschap. Circa 1887 en tussen 1904 en 1920 liet de familie Gillès de Pélichy de kapel en de westvleugel oprichten, alsook de hoofdvleugel voorzien van een tweede bouwlaag. Vanaf 1927 ingericht als restaurant en voorzien van een nieuw dak. Na Tweede Wereldoorlog gebruikt als manege. Heden zonder functie.

Centrale hoofdvleugel met zuidelijke voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vervallen zadeldak (Vlaamse pannen en roofing), uit het tweede kwart van de 18de eeuw (?) verhoogd in het derde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw. Verankerde en beschilderde baksteenbouw. Onderkelderde noordwestzijde met kelderopening bij noordgevel. Rechthoekige benedenvensters in vlakke omlijsting van hardsteen. Kleinere rechthoekige bovenvensters met arduinen dorpels. Centrale korfboogdeur in kwarthol geprofileerde omlijsting van hardsteen met vlakke neuten en imposten; gestrekte waterlijst. Eenvoudige vleugeldeur met fraai bovenlicht met houten waaiervormige roedeverdeling.

Haakse eenvoudige westvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en beschilderde baksteenbouw. Onderkelderde oostzijde met twee getraliede keldervenstertjes bij oostgevel. Rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpels, aantal met houten lateien.

Haakse oostvleugel namelijk voormalige kapel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Beschilderde baksteenbouw. Ten zuiden neoclassicistische puntgevel met Toscaanse pilasters onder hoofdgestel met trigliefen en metopen, muizentandfries en kroonlijst. Tweede bouwlaag voorzien van hoekstenen en paneelwerk. Bekronend pseudo-driezijdig fronton met ronde cartouche en paneelwerk. Rondboogdeur in bakstenen omlijsting op Toscaanse pilasters onder rondboognis in dito bakstenen omlijsting. Groot halfrond venster bij tweede bouwlaag met waaiervormige roedeverdeling. Oostelijke zijgevel met travee-indeling door middel van lisenen; spitsboogvensters met fraaie neogotische metalen roedeverdeling.

Woning aan oostzijde met westelijke voorgevel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?). Verankerd, bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw op bakstenen plint. Hoeklisenen en banden van baksteen. Spitsboogvormige muuropeningen in bakstenen omlijsting met verlengde stijlen en kordonvormende onderdorpels. Gelijkvormige blinde nissen in zijgevel. Aan oostzijde voorzien van geschilderd rechthoekig aanbouwsel onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rechthoekige muuropeningen. Manege en stallen aan noordzijde.

• VAN DEN BRANDE Y. & BROSENS L., Kort historisch overzicht van het 's Gravenhof ook genoemd het Grauw hofke, onuitgegeven nota bij restauratiedossier.

Auteurs: Wylleman, Linda

Aanvullende informatie

Het domein achter 's Gravenhof werd na het moment van inventarisatie (1985) verhard voor bedrijfsexploitatie. Er werd een loods opgericht ten noorden van de oostelijke vleugel.
Geoportaal Onroerend Erfgoed, Schilde, Moerstraat 53 (geraadpleegd op 5 februari 2015).