Kasteel Catershof

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Domein Catershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Catershof

Beschrijving

Kasteel, grotendeels uit de 19de eeuw, met aanhorigheden. Gelegen in sterk beboomd domein. Ontstaan in de 15de eeuw, grondig verbouwd in de 17de eeuw. Heden met 19de-eeuws uitzicht. Enkel de toren aan oostgevel heeft een oudere kern.

Kasseiweg loodrecht op Sint-Jobsteenweg leidt naar het oorspronkelijk rechthoekig omgracht kasteeldomein, gracht gedempt aan westzijde en voorzien van ijzeren hek en ijzeren poort tussen gecementeerde bakstenen pijlers. Centraal gelegen kasteel (nok loodrecht op de straat) met grasperk aan westzijde; wagenhuis (nok parallel aan de straat) en stal (nok loodrecht op de straat) aan noordzijde. Buiten de omgrachting aan zuidzijde kleine woning (nok parallel aan de straat) en oranjerie (nok parallel aan de straat) bij ommuurde voormalige boomgaard. Ten zuidoosten vervallen zeshoekig paviljoen.

Nagenoeg rechthoekig kasteel met westelijke voorgevel van vijf traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak (leien). Gecementeerde baksteenbouw. Middenrisaliet westelijke voorgevel van drie traveeën, verhoogd met mezzanino onder pseudofronton. Ovale toren op noordoostelijke hoek van vier bouwlagen onder polygonale ingesnoerde spits met peervormige bekroning (leien). Beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels. Toren voorzien van spitsboogvensters op lekdrempels. Ten westen centrale rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin met kroonlijst; bordestrap met ijzeren hek. Aanbouwsel met souterrain en twee bouwlagen onder plat dak bij noordgevel.

Grotendeels open wagenhuis (nok parallel aan de straat) aan noordzijde, van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw (?). Beschilderde baksteenbouw; zuidelijke voorgevel voorzien van steekboogpoorten tussen vlakke pilasters met bakstenen imposten.

Stal (nok loodrecht op de straat) aan noordoostzijde met ten westen voorgevel van vijf traveeën en één bouwlaag onder aan oostzijde mank zadeldak (leien en kunstleien), van 1864 zie gedenksteen in de zuidgevel met vermelding: "LVNDR/ 1864/ MdC". Verankerde, beschilderde baksteenbouw. Korfboogpoorten tussen verankerde lisenen.

Aan zuidzijde kleine woning (nok parallel aan de straat), met kern uit de 18de eeuw (?), echter in de 20ste eeuw grotendeels vernieuwd met gebruik van recuperatiesteen. Rechthoekig gebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (leien). Verankerde baksteenbouw met banden, hoekblokken, steigergaten en omlijstingen van recuperatie (?) zandsteen. Rechthoekige vensters en rondboogdeur. Zijgevels met rondboogvenstertje in top.

Rechthoekige oranjerie (nok parallel aan de straat) met zuidelijke voorgevel van vijf traveeën oorspronkelijk drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen), uit de 18de eeuw (?) in de 19de eeuw vergroot met twee traveeën. Baksteenbouw; hoeken en penanten met bepleisterde pilasters met eenvoudig kapiteel onder vlak bepleisterd hoofdgestel. Grote steekboogvensters met ijzeren roedeverdeling.

Zeshoekig vervallen paviljoen onder zeshoekig dak (roofing), uit de 19de eeuw. Bepleisterde baksteenbouw; hoekzuilen op ronde sokkels en met ronde kapitelen onder houten hoofdgestel met cordonlijst, vlakke fries en muizentandfries onder kroonlijst.

• GHYS F., Baron Pierre de Caters en het vliegwezen, in De Drie Rozen, jaargang III, nr. 2, april 1969, 14-18.
  • SPRINGAEL G., Eenige historische herinneringen en bijeenrapelingen over Wynegem en omstreken, deel II, Antwerpen, 1897, 102-104.

Auteurs: Wylleman, Linda