Kattenberghoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Schilde
Deelgemeente 's Gravenwezel
Straat Sint Jobsteenweg
Locatie Sint Jobsteenweg 34-36, Schilde (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Schilde (actualisaties: 22-08-2007 - 22-08-2007).
  • Adrescontrole Schilde (adrescontroles: 26-10-2007 - 26-10-2007).
  • Inventarisatie Schilde (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kattenberghoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Kattenberghoeve

Deze bescherming is geldig sinds 09-07-1980.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel van 's Gravenwezel en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 09-07-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen uit de 18de eeuw op omheind domein. Gelegen op enige afstand van de straat en ermee verbonden door een onverharde weg. Woonstalhuis (nummer 36), (nok loodrecht op de straat), tot woning verbouwde schuur (nummer 34), (nok loodrecht op de straat) aan westzijde, en bakhuis (nok loodrecht op de straat) aan noordoostzijde.

Rechthoekig woonstalhuis met oostelijke voorgevel van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (cementpannen). Verankerde baksteenbouw met muurvlechtingen bij zijgevels. In het derde kwart van de 20ste eeuw (?) licht verhoogde en vernieuwde westgevel. Onderkelderde noordwestzijde met rechthoekige kelderopeningen met dorpels van natuursteen bij noord- en westgevels. Recente, beluikte rechthoekige opkamervensters met houten dorpels bij westgevel, en beluikt kloosterkozijn met kwartrond geprofileerde latei en tussendorpel bij noordgevel.

Oostgevel met tot dakrand reikende, getraliede en beluikte kruiskozijnen van natuursteen; een met kwartrond geprofileerde tussendorpel. Noordelijke zijgevel met twee kloosterkozijnen en twee beluikte rechthoekige luiken in top; kwartrond geprofileerde lateien en tussendorpels, vlakke onderdorpels en hoekstenen van zandsteen, ontlastingsbogen.

Steekboogdeuren, woonhuisdeur in omlijsting van natuursteen met negblokken en omlopend kwarthol geprofileerd beloop. Tweede travee van de oostgevel met rechthoekige poort onder houten latei. Recent aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) bij noordgevel.

Bakstenen schuur onder schilddak (kunstleien), met in het derde kwart van de 20ste eeuw vernieuwde muren. Heden ingericht tot woning.

Rechthoekig verankerd bakstenen bakhuisje onder schilddak (Vlaamse pannen) met aanbouwsel onder lessenaarsdak bij oostgevel. Beluikt rechthoekig venstertje met beschilderde houten dorpels. Steekboogdeur bij westgevel, en aanbouwsel met rechthoekige deur.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Sint Jobsteenweg

Sint Jobsteenweg (Schilde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.