erfgoedobject

Woonstalhuis

bouwkundig element
ID
14386
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14386

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk woonstalhuis (nok parallel aan de straat) uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw (?), heden verdeeld in twee woningen. Omhaagde (beukenhaag) voortuin. In omgeving gegroepeerde en alleenstaande eengezinswoningen tot twee bouwlagen vanaf het eerste kwart van de 20ste eeuw maar voornamelijk uit het tweede tot derde kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekig gebouw met oostelijke voorgevel van elf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Verankerde baksteenbouw met witgeschilderde oostelijke voorgevel op gepikte plint. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met beschilderde houten lateien; rechthoekige 20ste-eeuwse stalvensters met beschilderde houten lateien. Rechthoekige deuren, een met beschilderde houten latei en één in vlakke arduinen omlijsting met kroonlijst. Getrapte stuclijst onder dakrand.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het woonstalhuis onderging aanpassingen, waarbij de woning werd onderverdeeld in vier wooneenheden. Er werden drie dakkapellen op het zadeldak geplaatst; de indeling van de voorgevel werd aangepast, waarbij de deur werd verplaatst; de getraliede stalvensters werden vervangen door een glazen deur en venster, en er werd een dakvenster geplaatst in het stalgedeelte. IOED Erfgoed Voorkempen screende het pand in 2018 ter voorbereiding van de vaststelling en stelde vast dat het pand ondanks deze aanpassingen voldoende erfgoedkenmerken en -elementen bevat om te worden opgenomen in de vaststelling.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen, 2018-19.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Woonstalhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14386 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.