Vinkenhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Schilde
Deelgemeente 's Gravenwezel
Straat Wijnegemsteenweg
Locatie Wijnegemsteenweg 75, 75A, Schilde (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Schilde (actualisaties: 22-08-2007 - 22-08-2007).
  • Adrescontrole Schilde (adrescontroles: 26-10-2007 - 26-10-2007).
  • Inventarisatie Schilde (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Vinkenhof

Deze bescherming is geldig sinds 09-07-1980.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vinkenhof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vinkenhof met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 09-07-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Rechthoekig landhuis uit de 18de eeuw, verbouwd in 1964 (nok parallel aan de straat) met eenvoudige rechthoekige stalling en koetshuis (nok loodrecht op de straat) aan oostzijde. Beboomd domein met grasperken aan oost- en westzijde, aan straatzijde afgesloten door cipressen. Landhuis met oost- en westgevel van zeven traveeën - oorspronkelijk vijf traveeën - en twee bouwlagen onder vernieuwd schilddak (leien) met houten rondboogvormige dakvensters bij westgevel.

Ontpleisterde baksteenbouw op arduinen plint; oorspronkelijke zandstenen hoekstenen bij hoeken en tussen vijfde en zesde travee. Aantal gedichte steigergaten. Overkragende nieuwe kroonlijst, met pseudo-fronton op consoles bij deurtravee. Beluikte rechthoekige vensters in vlakke hardstenen omlijsting; ontlastingsbogen bij oorspronkelijke vensters.

Oostelijke deurtravee met rondboogdeur in kwarthol geprofileerde omlijsting van hardsteen met neuten, imposten, rocaillesluitsteen, zwikken en licht gebogen kroonlijst. Onder rondboogvenster met rechte hoeken, in omlijsting met onder meer sluitsteen en gebogen kroonlijst. Sierlijk veelhoekig zoldervenstertje in geriemde omlijsting met sluitsteen. Westgevel met dito deur en venster.

Rechthoekige stalling en koetshuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), kern uit de 18de eeuw, verbouwd in de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw; noordelijke stalling met gecementeerde plint. Rechthoekige vensters en deuren met houten lateien. Gekoppelde korfboogpoorten.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wijnegemsteenweg

Wijnegemsteenweg (Schilde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.