erfgoedobject

Kasteel Botermelk

bouwkundig element
ID
14395
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14395

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Botermelk
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen in bebost en omwaterd domein, omgeven door weiland; koetshuis aan noordzijde. Landhuis op rechthoekige plattegrond met uitspringende noordvleugel. Hoofdgebouw van vijf en twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien) in laatclassicistische stijl van de eerste helft van de 19de eeuw.

Bepleisterde, witgeschilderde lijstgevels verticaal geritmeerd door hoekpilasters en ingangsrisaliet, horizontaal door de omlopende kordonvormende lekdrempels van de tweede bouwlaag. Verkleinende rechthoekige, beluikte vensters en rechthoekige vleugeldeur met bordes. De aanleunende vleugels onder zadeldak (leien).

De bepleisterde, en beschilderde lijst- en trapgevels met driezijdige uitbouw, de kruis- en kloostervensters zijn hetzij een neogotische toevoeging uit het vierde kwart van de 19de eeuw, hetzij een sterk gerestaureerde oudere kern. Het bezoek aan het kasteel werd niet toegestaan.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve bij kasteel Botermelk

  • Is gerelateerd aan
    Dienstwoningen bij kasteel Botermelk

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve bij kasteel Botermelk

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve bij kasteel Botermelk

  • Is gerelateerd aan
    Hovenierswoning bij kasteel Botermelk

  • Is deel van
    Schoten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Botermelk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14395 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.