Meubelfabriek Van Craen

Beschrijving

Meubelfabriek Van Craen, naar verluidt de oudste nog werkende meubelfabriek in Mechelen gelegen tussen Guldendal en Postzegellaan. Vroeger bevond zich op deze plaats de caoutchoucfabriek Socaré, die in verschillende loten verkocht werd en gedeeltelijk gesloopt.

Aan Postzegellaan grenzende fabriekshal, in 1929 opgetrokken in opdracht van de "Usines Socaré" onder leiding van de Brusselse architect J. Petryn; een gelijkaardige, doch kleinere fabriekshal, in 1907 naar ontwerp van architect C. Van den Bergh ontworpen voor de "Ebénisterie Malinoise", stond waarschijnlijk model voor het huidige complex. Langwerpig gebouw van circa 100 meter, vijftien traveeën aan de lange zijden, drie aan de korte en twee bouwlagen onder plat dak; betonconstructie met bakstenen bekleding. Gevels verticaal geritmeerd door lisenen met topstuk, horizontaal door raamdorpels, kordons, boogfries en attiek. De drie middelste, licht verhoogde traveeën met enkele verweerde opschriften zijde Postzegellaan, onder meer MEUBELEN en N.V. DEN HAAG. Grote rechthoekige vensters met ijzeren ramen en kleine roedeverdeling.

Inwendig, tweebeukige hal gescheiden door betonnen pijlers; twee betonnen trappen met ijzeren leuning uit bouwperiode; goederenlift van 1942. Deels bewaarde bakstenen vloeren, deels gebetonneerd.

Bewaarde fabrieksschoorsteen voor verbranding van het afval (tot voor kort werd heel de fabriek uitsluitend met houtafval verwarmd); recentere loodsen en bureaugebouw in nieuwe zakelijkheid, circa 1935, aan de straat.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief 4461, 1907, nummer 42; 1929, nummer 109.
  • Industriële Revoluties in de provincie Antwerpen, onder leiding van R. BAETENS, Antwerpen, 1984, p. 179.
  • Informatie verstrekt door de huidige fabriekseigenaar de heer Leyman.

Auteurs: Plomteux, Greet