Landhuis Weytschot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Weytschot

Beschrijving

Gelegen in beboomd park met vijver. Landhuis in eclectische stijl met aantal neorenaissance ornamenten van circa 1900; drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder complexe leien bedaking met dakkapelletjes. Markante in- en uitspringende gevelpartijen uitgewerkt als terras aan de oostzijde.

Bakstenen lijst- en puntgevels op hoge breukstenen plint met keldervensters, verlevendigd met speklagen en hoekblokken van natuursteen, fries en vensteromlijstingen van baksteenmozaïek. Puntgevels met overkragende bekapping, houten windborden en dito galerij; brede houten kroonlijst op langgerekte consoles. Rechthoekige en segmentboogvensters, laatst genoemde meestal beluikt; rechthoekige deur met portiek op geringde zuilen. Aan de straatzijde, neotraditionele dienstwoning met lijst- en trapgevels (nummer 55).

Auteurs: Plomteux, Greet