• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Statig herenhuis op rechthoekig grondplan in beboomde tuin. Laat-classicistische noordelijke straatgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat) te dateren in de eerste helft van de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een arduinen plint eindigend met geleed kordon, blind fries en gekorniste kroonlijst. Bredere middentravee bekroond door dakvensters onder gebogen waterlijst met vleugelstukken. Rechthoekige vensters per travee gevat in verdiept muurvlak en in doorlopende plattebandomlijsting, spiegels op borstwering; op begane grond voorzien van sierlijke tracering. Rechthoekige deur geflankeerd door monumentale hardstenen Dorische zuilen waarop klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, blind fries en gekorniste waterlijst. Hogerop arduinen gevelsteen met gemeentewapen rechthoekig omlijst met rankwerk.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De woning werd gebouwd in 1919-1921 als kantoor van de "Bank van Wommelgem" die kort na haar oprichting failliet verklaard werd. Na het faillissement en tot in 1947, voornamelijk in gebruik als magazijn en/of werkplaats. Daarna verbouwd tot woning met kantoren.