erfgoedobject

Kasteel De Mot

bouwkundig element
ID
1442
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1442
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Vervallen kasteel, zogenaamd "De Mot", tussen Hanswijkvaart en Motstraat; omringd door verwilderde tuin met vijver en ingestorte bedrijfsgebouwen.

In oorsprong empiregetint landhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, vergroot in de tweede helft van de 19de eeuw en in 1911; deze laatste verbouwing naar ontwerp van architect J. Van Horenbeeck werd uitgevoerd in opdracht van de heer Lantonnais, bestuurder van de gasmaatschappij. De indeling alsook enkele bewaarde binnendeuren, omlijstingen, een marmeren schouwtje herinneren nog aan het empirekasteeltje van weleer.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief 4468, 1911, nummer 146.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :

Aanvullende informatie

Het kasteel is gesloopt, maar ook de ingestorte bedrijfsgebouwen zijn verdwenen. De 'ingestorte' gebouwen (onder meer de gasfabriek) zijn al lang afgebroken. Op die plaats staan nu moderne bedrijfsgebouwen. Men is er nog volop aan het bijbouwen.
Auteurs : Govaert, Carine
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel De Mot [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1442 (Geraadpleegd op )