Kasteel Selsaete

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Verbrand Hof
Provincie Antwerpen
Gemeente Wommelgem
Deelgemeente Wommelgem
Straat Selsaetenstraat
Locatie Selsaetenstraat 50, Wommelgem (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Wommelgem (actualisaties: 23-08-2007 - 23-08-2007).
  • Adrescontrole Wommelgem (adrescontroles: 12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Wommelgem (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Selsaete

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Kasteel Selsaete
gelegen te Selsaetenstraat 50 (Wommelgem)

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-1981.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel Selsaete met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-1981.

Beschrijving

Kasteel heden bejaardentehuis. Dit landgoed behoorde in de 11de- 12de eeuw toe aan de Sint-Michielsabdij, later in handen van particulieren, onder meer van de familie Affaytadi (van 1535 tot 1807). In het tweede kwart van de 16de eeuw werd het kasteel herbouwd, afgebrand tijdens de plundertochten van Maarten van Rossem (1542, vandaar naam Verbrand Hof) en vervolgens herbouwd. Huidig gebouw van 1897 naar ontwerp van Alfons Van der Gucht in opdracht van graaf G. Agie de Selsaete.

Rechthoekig kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met resten van de vroegere omwalling; in de tuin zijn nieuwe paviljoenen opgetrokken. Bakstenen gebouw van zes + vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot tentdak (leien) met dakkapellen en schouwen; vier markante hoektorens onder leien spits: drie arkeltorens en een achtzijdige noordwestelijke slottoren (16de-eeuws ?) van drie geledingen. Verankerde lijstgevels met natuurstenen banden, kordon, steigergaten, kruis- en kloosterkozijnen. In de toren, spitsboogramen (zie kapel der Affaytadi) en rechthoekige vensters onder uitspringende latei.

Iets rijker uitgewerkte zuidelijke voorgevel: tweede en vijfde travee uitlopend in dakvensters onder puntgeveltjes met topstukken en bolornamenten; borstweringen met panelen (bloemmotieven). Geprofileerde rondboogdeur (tweede travee) naar renaissancepatroon, flankerende zware driekwartznilen met hoge sokkel en klassiek hoofdgestel waarop bolornamenten; schijven in de zwikken; houten vleugeldeur met sierlijk bovenlicht. Eenvoudigere en smallere rondboogdeur in vijfde travee. Recenter aanbouwsel aan oostzijde.

In de 16de-eeuwse toren: zogenaamd kapel der Affaytadi, neogotische kapel van 1875 zie spitsboogvormige gedenksteen in nis; naar ontwerp van Baron(de)Bethune. Gepolychromeerde toegangsdeur, achtzijdig gepolychromeerd houten ribgewelfje op consoles, neogotische lambrisering. Eenvoudig gepolychromeerd altaar met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en spitsboogschrijn met luikjes.

  • OP DE BEECK E., Kastelen der Antwerpse Kempen, Aarschot, [1960], p. 29-30.
  • POUMON E., Châteaux Anversois et Limbourgeois, Vilvoorde, 1955.
  • SLEDSENS A., Wommelgem vroeger en nu, s.l., 1962, p. 83-84.
  • S.N., Album uitgegeven door de maatschappij De Kunst in het openbaar leven, IV, Antwerpen, 1908.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Selsaetenstraat

Selsaetenstraat (Wommelgem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.