Pachthoeve van het kasteel Selsaete

Gemeente Wommelgem

• Adrescontrole Wommelgem (adrescontroles: 12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Wommelgem (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pachthoeve van het kasteel Selsaete

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel Selsaete met omgeving

Beschrijving

Voormalige pachthoeve, nu tuinbouwbedrijf, gelegen aan de rand van een villawijk. Boerenhuis (nok parallel aan de straat) met in het verlengde een recent woonhuis ten oosten, schuur (nok loodrecht op de straat) ten westen.

Verankerd bakstenen woonhuis van het dubbelhuistype; jaartal 1816 op deurlatei. Twee + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien). Rechthoekige betraliede en beluikte vensters met arduinen latei en dorpel. Rechthoekige deur met betralied bovenlicht en klein luik onder het dak.

Verankerde bakstenen langsschuur onder zadeldak (kunstleien) gemarkeerd door pilasters; rondboogvormige poorten met in noordgevel 1816 op sluitsteen.

Auteurs: Steyaert, Rita