Sint-Janskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Janskapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Janskapel

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Janskapel met omgeving

Beschrijving

Ten noorden van de autosnelweg, omgeven door industriële complexen. Kapel eertijds toegewijd aan Sint-Jan de Krijter, later aan Sint-Jan Baptist en Sint-Jan de Evangelist; vroeger omgeven door een wal, zogenaamd Sint-Jansberg, laatstgenoemde werd circa 1787 genivelleerd voor de aanplanting van beuken en eiken. Restauraties in 1935 naar ontwerp van architect Jan Sel en in 1971. Bak- en zandstenen kapel in gotische stijl uit begin 16de eeuw, vermoedelijk vergroot in de 17de eeuw; éénbeukig schip en driezijdig oostelijk koor onder leien zadeldak.

Verankerd bakstenen gebouw op sokkel met afschuining, steunberen; doorlopend kordon ter hoogte van vensterdorpels en geprofileerde zandstenen daklijst. Westelijke puntgevel op schouderstukken met vlechtingen bekroond met zeshoekige toren onder leien naaldspits, de overhoekse overkraging van de toren wordt opgevangen door bewerkte console met afbeelding van engel. Rechthoekig en radvenster. Rondboogdeur in zandstenen omlijsting. Verder telkens een radvenster in de zijgevel en spitsboovormige koorvensters. In noordgevel: sporen van gedichte segmentboogopening. Het landschap rond de kapel werd eveneens beschermd.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kapellen, Wommelgem, Kapel van Sint-Jan.
  • PROOST J., De Sint-Janskapel te Wommelgem, in Toerisme provincie Antwerpen, 1964, nummer 7, p. 106-107.
  • SLEDSENS A., Wommelgem vroeger en nu, s.l., 1962, p. 56-57.

Auteurs: Steyaert, Rita