Hoeve Nuytemans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Nuytemans

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Nuytemans

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Nuytemans met omgeving

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 18de en de 19de eeuw, omringd door weiden en kleine boomgaard aan zuid- en westzijde; bestaande uit woonstalhuis (nok parallel aan de straat), noordelijke langsschuur (nok loodrecht op de straat), ten westen verbouwd wagenhuis, 1836 gedateerd in noordgevel (nok parallel aan de straat) en waterput.

Woonstalhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (riet, golfplaten), 1797 gedateerd in noordgevel door middel van gesinterde baksteen. Verankerd bakstenen gebouw met rechthoekige muuropeningen. Vensters met houten lateien en onderdorpels van arduin, deels beluikt met gekalkte rand. Bewaarde opkamer ten oosten. Aanbouwsels onder lessenaarsdak aan zuid- en westgevel. Bakstenen langsschuur van vijf traveeën en drie beuken onder schilddak (stro, golfplaten); aan de noordzijde is de lemen muur nog gedeeltelijk aanwezig.

Restauratiewerken aangevat in augustus 1984 onder leiding van de architecten H. Verbruggen en H. Van de Sande.

Auteurs: Plomteux, Greet