Romp van Oude Molen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenromp van 1901

Beschrijving

Romp van een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1901, gebouwd ter vervanging van een houten standaardmolen uit 1790. De eerste vermelding van een molen op deze plek gaat echter terug tot 1277, toen de molen toebehoorde aan het Antwerpse Sint-Elisabethgasthuis. Later werd de molen overgedragen aan de heren van Wuustwezel en in 1624 werd de molen herbouwd na de verwoestingen van de godsdiensttroebelen rond 1580. De huidige stenen molen werd opgericht in 1901 door graaf Robert du Chastel de la Howardries-de Vinck de Wesel uit Hollain (Henegouwen). In 1932 werd deze molen ontdaan van kap en wieken en werd enkel nog mechanisch gemalen.

Bakstenen romp met steekboogvormige muuropeningen. Aan de straatzijde bevinden zich een recenter woonhuis (circa 1950) en een schuur die tegen de noordzijde van de molen is aangebouwd. Aan de zuidzijde van de molen bevindt zich een kleine, aangebouwde mechanische maalderij. In de molen is de inrichting nog heel gedeeltelijk aanwezig (oud balkwerk en mengketel).

• HOLEMANS H. & LEMMENS J. 1982: Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken (Sint-Niklaas), 114.
  • PEETERS K.C. 1927: Wind- en watermolens, Wesalia, 2.3-4, 34-50.
  • PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet; Vandeweghe, Evert