Teksten van Romp van Oude Molen

Romp van Oude Molen ()

Romp van een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1901, gebouwd ter vervanging van een houten standaardmolen uit 1790. De eerste vermelding van een molen op deze plek gaat echter terug tot 1277, toen de molen toebehoorde aan het Antwerpse Sint-Elisabethgasthuis. Later werd de molen overgedragen aan de heren van Wuustwezel en in 1624 werd de molen herbouwd na de verwoestingen van de godsdiensttroebelen rond 1580. De huidige stenen molen werd opgericht in 1901 door graaf Robert du Chastel de la Howardries-de Vinck de Wesel uit Hollain (Henegouwen). In 1932 werd deze molen ontdaan van kap en wieken en werd enkel nog mechanisch gemalen.

Bakstenen romp met steekboogvormige muuropeningen. Aan de straatzijde bevinden zich een recenter woonhuis (circa 1950) en een schuur die tegen de noordzijde van de molen is aangebouwd. Aan de zuidzijde van de molen bevindt zich een kleine, aangebouwde mechanische maalderij. In de molen is de inrichting nog heel gedeeltelijk aanwezig (oud balkwerk en mengketel).

• HOLEMANS H. & LEMMENS J. 1982: Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken (Sint-Niklaas), 114.
  • PEETERS K.C. 1927: Wind- en watermolens, Wesalia, 2.3-4, 34-50.
  • PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Vandeweghe, Evert

Molenromp van 1901 ()

Romp van stenen beltmolen, gebouwd ter vervanging van een oudere molen; een houten windmolen op deze plaats werd reeds in 1488 vermeld; circa 1790 werd hij vervangen door een nieuwe eveneens houten molen, die in 1901 werd afgebroken en vervangen door de huidige. In 1932 werd laatstgenoemde ontdaan van kap en wieken.

Behouden romp met steekboogvormige muuropeningen. Modern woonhuis en schuur aan de noordzijde.

• PEETERS K.C. 1927: Wind- en watermolens, Wesalia II.3-4, 34-50.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet