Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Wuustwezel
Deelgemeente Wuustwezel
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 36, Wuustwezel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Wuustwezel (actualisaties: 09-08-2007 - 09-08-2007).
  • Adrescontrole Wuustwezel (adrescontroles: 12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Wuustwezel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Hoeve (nok parallel aan de straat) horend bij de vroegere tiendenschuur van het Sint-Elisabethgasthuis te Antwerpen; de kleine tienden van Wesele werden op 10 december 1246 aan het gasthuis verkocht. Gelegen tussen Biest en Gasthuisdreef, een stuk onder het straatniveau; omhaagd aan de westzijde, kleine boomgaard en weiden aan zuid-, noord- en westzijde. Waterput op zuidelijk gelegen erf.

Woonstalhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd schilddak (mechanische pannen ter vervanging van voormalige strokap) waarin klimmende dakkapel met ophaalluik; te dateren in het vierde kwart van de 18de eeuw tot eerste kwart van de 19de eeuw (?). Verankerde bakstenen lijstgevels met sporen van vakwerkbouw; noordgevel gericht naar de straatzijde. Rechthoekige muuropeningen; beluikte vensters met houten lateien en lekdrempels van arduin. Gedichte noordelijke staldeur van bewaarde potstal; noordelijke woonhuisdeur verbouwd tot venster. De tiendenschuur werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog door een V-bom vernield.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dorpsstraat

Dorpsstraat (Wuustwezel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.