erfgoedobject

Gemeentehuis van Wuustwezel

bouwkundig element
ID: 14469   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14469

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Wuustwezel
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Wuustwezel
  Deze bescherming is geldig sinds 01-02-1993

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Wuustwezel
  Deze bescherming is geldig sinds 01-02-1993

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, nadien winkel, gebouwd in 1837-38 met de opbrengst van de verkoop van de Achterbroekse heide (Wolfsheuvel en Duffelaar in de noordwestelijke hoek van de gemeente). Voor 1837 was de secretarie ten huize van de gemeentesecretaris in de Kloosterstraat gevestigd en de raad vergaderde in de herberg zogenaamd De Weireldt, achter de kerk.

Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag met souterrain onder schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevel op verhoogde gecementeerde onderbouw met rechthoekige keldervensters; gekoppelde spitsboogvensters in vlakke bespleisterde omlijsting op stijlen van arduin; originele metalen roedeverdeling. Perron met dubbele steektrap en ijzeren hek, bekronende portiek opengewerkt met vlak omlijste spitsbogen op hardstenen zuilen met hoge sokkel, en afwerking met bakstenen attiek en ijzeren balustrade. Gevelbeëindiging met bepleisterd fries met ruitmotief en houten kroonlijst.

 • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Wuustwezel.
 • TIRELIEN A., Achterbroek, opstandig dorp, Uitgave "De Spycker", Essen, 1964, p. 52.

Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs : Plomteux, Greet
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gemeentehuis van Wuustwezel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14469 (Geraadpleegd op 20-05-2019)