Voormalig gemeentehuis, nadien winkel, gebouwd in 1837-38 met de opbrengst van de verkoop van de Achterbroekse heide (Wolfsheuvel en Duffelaar in de noordwestelijke hoek van de gemeente). Voor 1837 was de secretarie ten huize van de gemeentesecretaris in de Kloosterstraat gevestigd en de raad vergaderde in de herberg zogenaamd De Weireldt, achter de kerk.
Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag met souterrain onder schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevel op verhoogde gecementeerde onderbouw met rechthoekige keldervensters; gekoppelde spitsboogvensters in vlakke bespleisterde omlijsting op stijlen van arduin; originele metalen roedeverdeling. Perron met dubbele steektrap en ijzeren hek, bekronende portiek opengewerkt met vlak omlijste spitsbogen op hardstenen zuilen met hoge sokkel, en afwerking met bakstenen attiek en ijzeren balustrade. Gevelbeëindiging met bepleisterd fries met ruitmotief en houten kroonlijst.
TIRELIEN A., Achterbroek, opstandig dorp, Uitgave "De Spycker", Essen, 1964, p. 52.
Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent. Auteurs: Plomteux, Greet Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)