erfgoedobject

Hoeve Hooghuis

bouwkundig element
ID
1447
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1447

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vermoedelijk voormalig Spaans fort opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw, deel uitmakend van een reeks controle- en verdedigingsposten ten noorden van Mechelen. Heden L-vormig hoevecomplex bestaande uit een 16de-eeuws hooghuis, een dwarse langsschuur, mogelijk uit de 18de eeuw, en een vrij recent woonstalhuis als verbinding tussen beide; voormalig bakhuis aan noordzijde.

Hooghuis met vierkante toren van één en twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat) bestaande uit een gewelfde kelder, twee boven elkaar gelegen kamers en een zolder; verankerde bakstenen constructie met witstenen sokkel, dito hoekkettingen, druiplijst, raamomlijstingen en dekstenen op de trappen van de kopgevel; benedenverdieping met aangepast kruiskozijn, bovenverdieping met verlaagd boogvenster, zolder met rechthoekig venster en gedicht balkgat; zijgevels met gedichte kloosterkozijnen en steigergaten. Het oorspronkelijk aansluitend, breder volume (originele afbakening aan zuidoostzijde), werd wellicht in de 18de eeuw verbouwd en voorzien van nieuwe gevels onder steil pannen zadeldak (zie gedichte muuropeningen in de achtergevel van de toren ter hoogte van de zolder). Deels gecementeerde, verankerde gevels waaronder de traditionele bak- en zandsteenbouw zichtbaar is. Bewaarde binnenstructuren; gelijkvloerse verdieping van de toren met gotische open haard.

Tweebeukige 18de-eeuwse schuur met gedeeltelijk zichtbare beplankte zijpuntgevel.

  • ADMINISTRATIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING, HUISVESTING EN MONUMENTENZORG, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, beschermingsdossier.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Fonds Berlemont, Battel.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Hogeweg

  • Is deel van
    Zennegat en Battenbroek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Hooghuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1447 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.