Napoleonhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Den Dobbelen Arendt
Provincie Antwerpen
Gemeente Wuustwezel
Deelgemeente Wuustwezel
Straat Kruisweg
Locatie Kruisweg 12, Wuustwezel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Wuustwezel (actualisaties: 09-08-2007 - 09-08-2007).
  • Adrescontrole Wuustwezel (adrescontroles: 12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Wuustwezel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Den Dobbelen Arendt

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Napoleonhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Napoleonhoeve

Deze bescherming is geldig sinds 01-02-1993.

Beschrijving

Voormalige afspanning (café, hotel, brouwerij, vervoercentrum, winkel, posthuis), gelegen op het kruispunt van Heistraat-Slijkstraat, Baan-Kruisweg, getypeerd door linde met kapelletje. In de onmiddellijke omgeving staan verbouwde hoeven.

Woonstalhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat) met ijzeren windvaantje, een postbode te paard voorstellend; te dateren in het vierde kwart van de 18de eeuw.

Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting van arduin waarboven ontlastingsboog; oorspronkelijk beluikt, zie duimen; in de oostelijke zijgevel, opkamers; de rechthoekige getraliede keldervensters onder hardstenen latei en strek; houten omlijstingen en bewaarde luiken van de zolderverdieping; hartvormige versiering van gesinterde baksteen in de top. Spiegelboogdeur met dito bovenlicht gevat in omlopende hardstenen omlijsting met geprofileerde dagkanten en neuten. Korfboogvormige staldeur in bakstenen omlijsting met sleutel en bekronend luik. Gevelbeëindiging met kwartholle bepleisterde daklijst.

Ten zuiden van het woonhuis en er recent mee verbonden, kleine schuur en waterput. Verschillende sporen van gedichte en verbouwde muuropeningen in de voorgevel. Aan westzijde, grote bakstenen langsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat); te dateren in de 19de eeuw ?.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wuustwezel

Wuustwezel (Wuustwezel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.