erfgoedobject

Napoleonhoeve

bouwkundig element
ID
14479
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14479

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Napoleonhoeve
    Deze bescherming is geldig sinds 01-02-1993

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Napoleonhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Voormalige afspanning (café, hotel, brouwerij, vervoercentrum, winkel, posthuis), gelegen op het kruispunt van Heistraat-Slijkstraat, Baan-Kruisweg, getypeerd door linde met kapelletje. In de onmiddellijke omgeving staan verbouwde hoeven.

Woonstalhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat) met ijzeren windvaantje, een postbode te paard voorstellend; te dateren in het vierde kwart van de 18de eeuw.

Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting van arduin waarboven ontlastingsboog; oorspronkelijk beluikt, zie duimen; in de oostelijke zijgevel, opkamers; de rechthoekige getraliede keldervensters onder hardstenen latei en strek; houten omlijstingen en bewaarde luiken van de zolderverdieping; hartvormige versiering van gesinterde baksteen in de top. Spiegelboogdeur met dito bovenlicht gevat in omlopende hardstenen omlijsting met geprofileerde dagkanten en neuten. Korfboogvormige staldeur in bakstenen omlijsting met sleutel en bekronend luik. Gevelbeëindiging met kwartholle bepleisterde daklijst.

Ten zuiden van het woonhuis en er recent mee verbonden, kleine schuur en waterput. Verschillende sporen van gedichte en verbouwde muuropeningen in de voorgevel. Aan westzijde, grote bakstenen langsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat); te dateren in de 19de eeuw ?.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1985


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Napoleonhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14479 (Geraadpleegd op 13-05-2021)