Burgerhuis en aanpalend werkhuis

Beschrijving

Nummer 16, burgerhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot circa 1905; erker en vierde bouwlaag werden in 1910 toegevoegd (zie onder meer naden zijgevel). Gecementeerde lijstgevel met enkelhuisopstand, verlevendigd met reliëfs, een houten erker op arduinen consoles, een smeedijzeren balkon en een holronde houten kroonlijst, met motieven aanleunend bij de art nouveau. Rechthoekige muuropeningen.

Nummer 14, aanpalend werkhuis van stoffeerderij, voorheen van spoorwegrijtuigen, eveneens opklimmend tot circa 1905; vergroot in 1907 en volgende. Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen; gecementeerde lijstgevel met segmentbogige muuropeningen; verhoogde middentravee met laadluik en takel; begane grond met centrale poort.

• KADASTER ANTWERPEN, Mutatieregisters Mechelen, schetsen, 1904/56, 1907/56.
  • PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Vergunningsplichtige Inrichtingen, 1905, Mechelen, dossier, 372.