Kasteel Sterbos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Sterbos

Beschrijving

Zo genoemd naar de stervormige aanleg van eiken- en beukendreven die naar het kasteel leiden; gelegen te midden van een uitgestrekt bos met loofbomen, sparren, vijver en omringend landbouwgebied, begrensd door de Nieuwmoersesteenweg. Ontginning en aanleg van het goed dateren van 1858-67 en volgende: Louis Laurent Delehaye kocht in die periode 425 ha woeste grond waarop hij gedurende dertig jaar met een modellandbouwuitbating experimenteerde. Zijn zoon liet in 1877 een kasteeltje bouwen dat vermoedelijk nadien werd gesloopt. Het huidige kasteel dateert van 1898 en werd circa 1906 vergroot.

Aan de Nieuwmoersesteenweg, fraaie hardstenen toegangspoort, in neorococostijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (?): geprofileerde rondboog met sleutel en imposten, geflankeerd door pilasters met verdiepte schacht en bekroond met entablement; de zwikken versierd met voluten. Een mooie dreef leidt naar het kasteel.

Landhuis in cottagestijl op onregelmatige plattegrond. Beschilderde baksteenbouw op arduinen, deels gecementeerde plint, onder complexe bedaking (mechanische pannen, kunstleien) met dakvensters; aan de oostzijde verhoogd met vierkante toren onder overkragend schilddak op houten consoles, en vierkante arkel met naald- en peerspits. Markante erkers, balkons, pseudo-vakwerk en verdiepte muurvlakken. Rechthoekige segment- en spiegelboogvormige muuropeningen. Aangebouwde zuidwestelijke veranda met terras achter ijzeren leuning.

Aan westzijde van het kasteel, boerderij met losse bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot eerste kwart van de 20ste eeuw namelijk vernieuwd woonstalhuis, zeer ruime stallingen en voormalige melkerij (nok loodrecht op het woonstalhuis) aan de noordzijde, ommuurde boomgaard en moestuin aan de zuidzijde.

Van het woonstalhuis is alleen de zuidelijke uitbouw nog origineel: haaks gebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag met souterrain onder overkragend pannen zadeldak met houten windborden en topversiering; vakwerkbouw met bakstenen vulling en rechthoekige muuropeningen; aanleunende serres aan oostzijde.

Melkerij: rechthoekig bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (Vlaamse pannen); houten beplanking van de zijpuntgevels; rechthoekige muuropeningen met gietijzeren latei. Van de vroegere inrichting bleef niets bewaard.

Auteurs: Plomteux, Greet