Gemeentehuis van Loenhout

Gemeente Wuustwezel

• Actualisatie Wuustwezel (actualisaties: 09-08-2007 - 09-08-2007).
  • Adrescontrole Wuustwezel (adrescontroles: 12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Wuustwezel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Loenhout

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, sedert de fusie met Wuustwezel bibliotheek. Vrijstaand gebouw, gelegen ten westen van het kerkplein, opgetrokken in neo-traditionele baksteen- en zandsteenstijl van 1882-85 naar ontwerp van architect Eugeen Gife, vergroot en aangepast in 1913-15 naar ontwerp van architect Henri Smits.

Voorgevel met verspringende gevellijn van vijf traveeën en één bouwlaag op verhoogde begane grond; zijgevels van respectievelijk drie en een travee; afdekking met zadeldaken (leien, nokrichtingen loodrecht op en parallel aan de straat) waarin dakkapellen. Afwisseling van lijst- en trapgevels met kruis- en rechthoekige vensters en rechthoekige deur met steektrap. De noordelijke zijgevel, de oorspronkelijke voorgevel, met middenrisaliet met balkon en wapenschild.

• Provincinaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Loenhout, dossiers 2, 3.

Auteurs: Plomteux, Greet