erfgoedobject

Gemeentehuis van Loenhout

bouwkundig element
ID: 14492   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14492

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, sedert de fusie met Wuustwezel bibliotheek. Vrijstaand gebouw, gelegen ten westen van het kerkplein, opgetrokken in neo-traditionele baksteen- en zandsteenstijl van 1882-85 naar ontwerp van architect Eugeen Gife, vergroot en aangepast in 1913-15 naar ontwerp van architect Henri Smits.

Voorgevel met verspringende gevellijn van vijf traveeën en één bouwlaag op verhoogde begane grond; zijgevels van respectievelijk drie en een travee; afdekking met zadeldaken (leien, nokrichtingen loodrecht op en parallel aan de straat) waarin dakkapellen. Afwisseling van lijst- en trapgevels met kruis- en rechthoekige vensters en rechthoekige deur met steektrap. De noordelijke zijgevel, de oorspronkelijke voorgevel, met middenrisaliet met balkon en wapenschild.

  • Provincinaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Loenhout, dossiers 2, 3.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeentehuis van Loenhout [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14492 (Geraadpleegd op 29-01-2020)