erfgoedobject

Schoutvorsthoeve

bouwkundig element
ID
14522
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14522

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoutvorsthoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is aangeduid als beschermd monument Schoutvorsthoeve
  Deze bescherming is geldig sinds 22-04-1993

Beschrijving

Gelegen in landbouwgebied op het erf van een hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aan het oude binnenpad naar Pulderbos. Reeds vermeld in 1566, doch volledig herbouwd in 1715 (zie gevelankers). Vermoedelijk eertijds de zetel van de Hoofdrechtbank van Zandhoven, mogelijk tevens woonplaats van de vorster, helper van de schout. In de besloten tijd werden er in 1798 geheime godsdienstoefeningen gehouden.

Langgerekte hoeve van zes traveeën onder mank zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met aandaken. Verankerde baksteenbouw met verbouwde noordzijde (zie bouwnaden in zijgevels). Gedateerde zuidgevel van zes traveeën gemarkeerd door beschilderde speklagen en steigergaten. Rechthoekige vensters, onder strekse ontlasting met beschilderde aanzet- en sluitstenen, verlaagde lateien zie stroomlaag in eerste twee traveeën, laatstgenoemde vensters met houten latei, beluikt en getralied. Derde travee met rechthoekige deur onder getralied rechthoekig bovenlicht in een beschilderde hardstenen omlijsting. Vernieuwde noordgevel met beluikte rechthoekige vensters en een hardstenen geprofileerde schouderboogvormige deur. Oostelijke en westelijke zijgevels met vlechtingen, duidelijke sporen van verbouwingen, onder meer verhoging en verbreding aan noordzijde en gedichte muuropeningen. Rechthoekige vensters. houten kozijnen in oostelijke topgevel.

Interieur met in westelijk gedeelte de zogenaamde "gerechtszaal": brede schoorsteen; plafond met stucwerk: symbolische afbeelding van de Heilige Geest (duif met gespreide vleugels) en een gekroond blazoen.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1985


Relaties

 • Is deel van
  Binnenbos en omgeving

 • Is deel van
  Zandhoven


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schoutvorsthoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14522 (Geraadpleegd op 09-03-2021)