Schoutvorsthoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Zandhoven
Deelgemeente Zandhoven
Straat Driehoekstraat
Locatie Driehoekstraat 104, Zandhoven (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zandhoven (actualisaties: 21-08-2007 - 21-08-2007).
  • Adrescontrole Zandhoven (adrescontroles: 29-10-2007 - 29-10-2007).
  • Inventarisatie Zandhoven (geografische inventarisatie: 01-12-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Schoutvorsthoeve

Deze bescherming is geldig sinds 22-04-1993.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schoutvorsthoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen in landbouwgebied op het erf van een hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aan het oude binnenpad naar Pulderbos. Reeds vermeld in 1566, doch volledig herbouwd in 1715 (zie gevelankers). Vermoedelijk eertijds de zetel van de Hoofdrechtbank van Zandhoven, mogelijk tevens woonplaats van de vorster, helper van de schout. In de besloten tijd werden er in 1798 geheime godsdienstoefeningen gehouden.

Langgerekte hoeve van zes traveeën onder mank zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met aandaken. Verankerde baksteenbouw met verbouwde noordzijde (zie bouwnaden in zijgevels). Gedateerde zuidgevel van zes traveeën gemarkeerd door beschilderde speklagen en steigergaten. Rechthoekige vensters, onder strekse ontlasting met beschilderde aanzet- en sluitstenen, verlaagde lateien zie stroomlaag in eerste twee traveeën, laatstgenoemde vensters met houten latei, beluikt en getralied. Derde travee met rechthoekige deur onder getralied rechthoekig bovenlicht in een beschilderde hardstenen omlijsting. Vernieuwde noordgevel met beluikte rechthoekige vensters en een hardstenen geprofileerde schouderboogvormige deur. Oostelijke en westelijke zijgevels met vlechtingen, duidelijke sporen van verbouwingen, onder meer verhoging en verbreding aan noordzijde en gedichte muuropeningen. Rechthoekige vensters. houten kozijnen in oostelijke topgevel.

Interieur met in westelijk gedeelte de zogenaamde "gerechtszaal": brede schoorsteen; plafond met stucwerk: symbolische afbeelding van de Heilige Geest (duif met gespreide vleugels) en een gekroond blazoen.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Binnenbos en omgeving

Pulderbos, Pulle, Viersel, Zandhoven (Zandhoven)

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zandhoven

Zandhoven (Zandhoven)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.