Afspanning Sint-Christoffel

• is aangeduid als beschermd monument Afspanning Sint-Christoffel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning Sint-Christoffel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Zandhoven

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dorpskern Zandhoven

Beschrijving

Eind 18de eeuw zogenaamd Au Caveau, oude afspanning gelegen aan de kortste zijde van de oude Zandhovense dorpskern in driehoeksvorm.

Gerestaureerd dubbelhuis onder een mank zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat) met ten westen een ommuurde binnenkoer met bijgebouwen; kern uit de 16de eeuw (zie keukeninrichting) verhoogd en aangepast in de 18de en de 19de eeuw, in 1974-76 gerestaureerd door de heemkring "De Schout".

Verankerde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen. Eertijds gecementeerde oostelijke voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen, aflijnende baksteenfries. Vernieuwde rechthoekige beluikte vensters met arduinen lateien en lekdrempels. Rechthoekig, getralied keldervenster in laatste travee. Hardstenen rondboogvormige deuromlijstmg met neuten, imposten en sleutel met palmetmotief; rechthoekige deur met gedeelde waaier. Links van de deur recent uithangbord met afbeelding van Sint-Christoffel. Noordelijke zijgevel met muurvlechtingen van een lager ouder gebouw en sporen van gedichte vensters, onder meer van opkamervenster. Gekoppelde ontlastingsboogjes boven beluikt venster en rechthoekige deur op de begane grond wijzend op vroegere kruiskozijnen. Blinde zuidgevel (zie verdwenen woning). Ten westen aansluitende lagere verankerde bijgebouwen (vroegere stallingen ten noorden) onder omlopende zadeldaken (Vlaamse pannen). Noordgevel met rechthoekige beluikte vensters, segmentboog- en rondboogdoorgang, laatstgenoemde omwille van de verkeersveiligheid in afgeschuinde travee. Binnenkoer omringd door verspringende verankerde bakstenen lijstgevels met diverse muuropeningen.

Auteurs: Steyaert, Rita