• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dorpskern Zandhoven

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Zandhoven

Beschrijving

Statig burgerhuis van twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat), mogelijk met oudere kern (zie ligging in oude dorpskern), doch huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw; aan zuidelijke straatzijde met ijzeren hek.

Gecementeerde zuidelijke lijstgevel van vijf en oostelijke topgevel van drie traveeën met imitatievoegen; arduinen plint, kroonlijst op klossen en doorlopende kordons. Deels gedichte, op begane grond beluikte rechthoekige vensters, op bovenverdieping steekboogvensters in vlakke bandomlijstingen met oren en sobere sleutels; paneeltjes onder de lekdrempels. Getralied rondboogvenster in de top. Rechthoekige deur in een gelijkaardige bandomlijsting in laatste travee van de oostgevel; glazen luifel. Ten noorden uitspringend aanbouwsel.

Auteurs: Steyaert, Rita