erfgoedobject

Herenhuis Bergenhof

bouwkundig element
ID
14546
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14546

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het Bergenhof is een neoclaclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, omgeven door een mooi aangelegde tuin.

De woning is omgeven door een grote omhaagde tuin. In de voortuin werd naar Engels model een natuurlijk landschap (in feite een Kempens bos) gecreëerd. De achtertuin is dan weer Frans geïnspireerd en bestaat uit grote grasvelden waar onder meer een zonnewijzer staat, strakke hagen en rechte paadjes. Het Bergenhof is met zijn grote tuin een voorbeeld van een 19de-eeuwse herenwoning waarbij veel aandacht werd geschonken aan mooi aangelegde tuinen die bijdroegen tot het prestige van de bewoners. Veel van dergelijke parken en tuinen werden opgeofferd aan verkavelingen.

Het herenhuis zelf betreft een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak, waarvan de nok parallel loopt aan de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels worden doorbroken door beluikte rechthoekige vensters, met paneelwerk onder de arduinen lekdrempels. In middentravee bevindt zich een rechthoekige deur met bovenlicht in een hardstenen omlijsting onder een gekorniste waterlijst. Links en rechts van de deur staan sfinxen.

Recentere bijgebouwen bevinden zich links van het woonhuis.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000782, Liersebaan 87: Bergenhof (gevormd door woonhuis en omringend park) (STEYAERT R., 1986).
  • PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Steyaert, Rita


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis Bergenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14546 (Geraadpleegd op 09-03-2021)