Herenhuis Bergenhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Zandhoven
Deelgemeente Zandhoven
Straat Liersebaan
Locatie Liersebaan 87, Zandhoven (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zandhoven (actualisaties: 21-08-2007 - 21-08-2007).
  • Adrescontrole Zandhoven (adrescontroles: 29-10-2007 - 29-10-2007).
  • Inventarisatie Zandhoven (geografische inventarisatie: 01-12-1985 - 31-12-1985).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Bergenhof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Herenhuis Bergenhof met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 22-04-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het Bergenhof is een neoclaclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, omgeven door een mooi aangelegde tuin.

De woning is omgeven door een grote omhaagde tuin. In de voortuin werd naar Engels model een natuurlijk landschap (in feite een Kempens bos) gecreëerd. De achtertuin is dan weer Frans geïnspireerd en bestaat uit grote grasvelden waar onder meer een zonnewijzer staat, strakke hagen en rechte paadjes. Het Bergenhof is met zijn grote tuin een voorbeeld van een 19de-eeuwse herenwoning waarbij veel aandacht werd geschonken aan mooi aangelegde tuinen die bijdroegen tot het prestige van de bewoners. Veel van dergelijke parken en tuinen werden opgeofferd aan verkavelingen.

Het herenhuis zelf betreft een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak, waarvan de nok parallel loopt aan de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels worden doorbroken door beluikte rechthoekige vensters, met paneelwerk onder de arduinen lekdrempels. In middentravee bevindt zich een rechthoekige deur met bovenlicht in een hardstenen omlijsting onder een gekorniste waterlijst. Links en rechts van de deur staan sfinxen.

Recentere bijgebouwen bevinden zich links van het woonhuis.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000782, Liersebaan 87: Bergenhof (gevormd door woonhuis en omringend park) (STEYAERT R., 1986).
  • PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Bron: -

Auteurs: Steyaert, Rita

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zandhoven

Zandhoven (Zandhoven)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.