Boerenburgerhuis

Gemeente Zandhoven

• Adrescontrole Zandhoven (adrescontroles: 29-10-2007 - 29-10-2007).
  • Inventarisatie Zandhoven (geografische inventarisatie: 01-12-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

is beschermd als monument Hoeve: woonhuis

Beschrijving

Boerenburgerhuis in onmiddellijke nabijheid van A13, omgeven door velden en weilanden. 18de-eeuws dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien) waarin rechthoekig dakvenster onder driehoekig fronton.

Beschilderde bakstenen lijstgevel met kwartholle kroonlijst; rechthoekige beluikte vensters met arduinen dorpels, rechthoekig getralied keldervenster in eerste travee. Rechthoekige deur met rond bovenlicht in geriemde hardstenen omlijsting onder gebogen waterlijst. Ten oosten latere verankerde bakstenen langsschuur en stallingen onder pannen zadeldak (nokken parallel aan en loodrecht op de straat), rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Steyaert, Rita