Huis De Hemel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Zandhoven
Deelgemeente Pulderbos
Straat Dorp
Locatie Dorp 11, Zandhoven (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zandhoven (actualisaties: 21-08-2007 - 21-08-2007).
  • Adrescontrole Zandhoven (adrescontroles: 29-10-2007 - 29-10-2007).
  • Inventarisatie Zandhoven (geografische inventarisatie: 01-12-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De Hemel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Deze bescherming is geldig sinds 13-01-1976.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Dorpskern Pulderbos

Deze bescherming is geldig sinds 13-01-1976.

Beschrijving

Voormalige pastorie (sinds de 18de eeuw), voordien in handen van de Heer van Pulderbos; in de volksmond zogenaamd De Hemel, binnen dezelfde omgrachting liggen De Hel en Het Vagevuur (zie Ferrariskaart). Recent gerestaureerd en omwald herenhuis met oudere kern (17de eeuw ?), doch meermaals verbouwd (zie verbouwde en gedichte muuropeningen) onder meer in 1854-55 naar ontwerp van Joseph Schadde en in 1906 naar ontwerp van Louis Gife.

Inplanting in een mooie tuin toegankelijk via ijzeren hek, zeer recente rechthoekige uitbouw aan oostzijde; ten westen en ten oosten (straatzijde) lage bijgebouwen haaks op het woonhuis. Dubbelhuis van drie, drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder twee evenwijdige zadeldaken (nok parallel aan de straat, leien), waarvan achterste geknikt aan noordzijde. Verankerde baksteenbouw met sporen van oudere kern: hoekstenen, negblokken en oude ontlastingsbogen (noord-, oost- en westgevel), resterende speklaag in het noordelijk gedeelte van de westgevel.

Fel verbouwde ontpleisterde zuidgevel met moderne rechthoekige beluikte vensters en een rechthoekige deur met bovenlicht in een vlakke hardstenen omlijsting. Oostgevel met muurvlechtingen (zuidelijk deel), rechthoekige deur en dito luik onder geprofileerde latei, rechthoekig getralied venster, rondboogluik waarboven takelsysteem en vele sporen van vroegere bouwfasen; noordelijk deel met recent aanbouwsel in aangepaste stijl + op de plaats van het vroegere pomphuis (zie ontwerp van Louis Gife van 1905). Noordelijke achtergevel met nieuwe rechthoekige beluikte vensters onder oudere ontlastingsbogen, laatstgenoemde accoladeboogvormig in eerste en laatste travee van begane grond. Nagenoeg blinde westgevel met vlechtingen in zuidelijke punt en vier rechthoekige luiken onder uitspringende latei in de top. Verder gedicht kloosterkozijn.

Aangepaste bakstenen bijgebouwen van drie + één travee en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Vernieuwde kruiskozijnen, korfboogdeuren en -poort.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Pulderbos, Onze-Lieve-Vrouw, dossiers 2, 3, 4.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dorp

Dorp (Zandhoven)

maakt deel uit van Dorpskern Pulderbos

Dorp (Zandhoven)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.