Gemeentehuis Pulderbos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis Pulderbos

• is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Pulderbos

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dorpskern Pulderbos

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Pulderbos

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van 1867 naar ontwerp van Eugeen Gife, heden apotheek. Rechthoekig alleenstaand gebouw in neoclassicistische stijl aan noordzijde van het dorpsplein.

Bakstenen gebouw van telkens drie traveeën (west- en oostgevel), een souterrain en één bouwlaag onder leien schilddak met topvazen. Lijstgevels gemarkeerd door bepleisterde hoekpilasters met spiegels; omlopend blind fries. Rondboogvensters in geriemde omlijsting op hardstenen dorpels met panelen. Westzijde: rechthoekige deur met bovenlicht in dito rondboogomlijsting; steektrap (acht treden) met links en rechts rechthoekige kelderopeningen. Blinde noord- en zuidgevel.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Pulderbos dossier 1.

Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs : Steyaert, Rita