Parochiekerk Sint-Willibrordus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Zandhoven
Deelgemeente Viersel
Straat Beemdstraat
Locatie Beemdstraat zonder nummer, Zandhoven (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zandhoven (actualisaties: 21-08-2007 - 21-08-2007).
  • Adrescontrole Zandhoven (adrescontroles: 29-10-2007 - 29-10-2007).
  • Inventarisatie Zandhoven (geografische inventarisatie: 01-12-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Willibrordus

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Willibrordus: koor en kruisbeuk
gelegen te Beemdstraat (Zandhoven)

Deze bescherming is geldig sinds 30-05-1936.

Beschrijving

Parochiekerk uit de 15de en de 19de eeuw met ommuurd en omhaagd kerkhof. Georiënteerde driebeukige kruisbasiliek, koor van twee rechte traveeën en kruisbeuk met driezijdige sluiting in eenvoudige gotische stijl (15de eeuw), aansluitend bij de zogenaamde 'Kempische gotiek', sacristie van circa 1730 aan zuidzijde, westtoren en schip van drie traveeën in neogotische stijl naar ontwerp van architect Eugeen Gife (1888-89). Herstellingswerken na de beide wereldoorlogen, onder meer in 1921 naar ontwerp van Frans Sel en in 1945-49. Huidige restauratieprojekten naar ontwerp van architect Josef Louis Stynen.

Bakstenen kerk met gebruik van oorspronkelijke Balegemse steen en Euvillesteen (19de-eeuwse restauratie) voor sokkel, hoekstenen, steunberen, hoek- en negblokken. Vierkante neogotische westtoren van vijf geledingen onder ingesnoerde leien naaldspits gemarkeerd door steunberen en kordons. Rechthoekige deur met bovenlicht gevat in geprofileerde spitsboogomlijsting, hogerop neogotisch drielicht met maaswerk en neogotische bogenfries, galmgaten en steigergaten; traptoren aan noordzijde. Schip met oculi als bovenlicht. Gotisch transept en koor (15de eeuw) geritmeerd door steunberen; gotische tweelichtvensters waaronder doorlopend kordon. In kooroksels rechthoekig 17de-eeuwse sacristie (zuiden) en doopkapel (noorden); eerstgenoemde met hardstenen geprofileerd schouderboogvenster met geornamenteerde sleutel.

Interieur met houten spitstongewelf vernieuwd in 1888-89, houten ribben op consoles, zijbeuken met halfspitstongewelf. Kruising met houten kruisribgewelf. Toren met boven doksaal bakstenen kruisribgewelf waarvan de natuurstenen ribben samenkomen in een cirkel. Koor- en transeptsluitingen met houten straalgewelf. Spitsbogen op pijlers met pseudo-bladwerkkapiteel. Herstellings- en schilderwerken in 1958-60 naar ontwerp van architect Jules Pingnet.

Mobilair. Hoofdzakelijk neogotisch meubilair uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Barokke preekstoel (1679) door A. Adriaensens.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Viersel, St.-Willibrordus, dossiers 1, 3, 6, 9, 10, 11, 13, 14.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Viersel

Viersel (Zandhoven)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.