Brouwerij De Valk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Valk

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Domein Hovorst

Beschrijving

Aan de Herentalsebaan ten zuiden van het kasteel Hovorst en ten westen van de watermolen: voormalige brouwerij zogenaamd De Valk, heden v.z.w. Leven in de Brouwerij, een opvang- en bezinningscentrum. Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw, ten oosten aansluitende brouwerijgebouwen rondom een gekasseide binnenplaats.

Bakstenen dubbelhuis met rechthoekige muuropeningen. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting bekroond met paneel onder gestrekte waterlijst.

Brouwerijgebouwen rondom een gekasseide binnenplaats: ten zuiden verankerde bakstenen stalling onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); rechthoekige muuropeningen, zuidelijke straatgevel beschilderd en gemarkeerd door pilasters. Ten oosten verankerde bakstenen schuur onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) met geknikte westelijke lijstgevel gemarkeerd door pilasters, segmentboogpoorten in vier eerste traveeën en zuidelijke straatgevel. Ten noorden: verankerde baksteenbouw onder pannen en leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met dakvensters; westelijk deel met droogloods (?), zie vierkante schouw. Segmentboogvensters, deuren en laadluiken, op de gevel aanduidingen van vroegere zonnewijzer.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De zonnewijzer dateert van de jaren 1970. De leien bedaking werd intussen vervangen door klassieke dakpannen.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen, 2018.