School en onderwijzerswoning

Gemeente Zandhoven

• Actualisatie Zandhoven (actualisaties: 21-08-2007 - 21-08-2007).
  • Adrescontrole Zandhoven (adrescontroles: 29-10-2007 - 29-10-2007).
  • Inventarisatie Zandhoven (geografische inventarisatie: 01-12-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed School en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige school en aansluitende onderwijzerswoning van 1854-55, gedeeltelijk verbouwd tot gemeentehuis in 1868-70 naar ontwerp van Eugeen Gife. Baksteenbouw met verspringende gevellijn van negen traveeën en één en twee (woongedeelte) bouwlagen onder schild- en zadeldaken (pannen en leien, nok parallel aan en loodrecht op de straat). Onderwijzerswoning van vier traveeën en twee bouwlagen met aflijnende hoeklisenen en bepleisterde fries; segmentboogvensters met bewaard houtwerk. Klaslokalen met segmentboogvensters in verdiepte muurvlakken; centraal: gekoppelde vensters met arduinen middenstijl.

Auteurs: Steyaert, Rita