Erixhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Erixhoeve

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen gelegen in landelijk gebied ten westen van de dorpskern, bloementuin aan noordelijke straatzijde. Woonstalhuis op L-vormig grondplan in oostelijke zijgevel door middel van gevelsteen gedateerd 1755, doch later aangepast.

Verankerde baksteenbouw met woonhuisgedeelte van vier traveeën, pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), noordoostelijke travee met opkamer(s)?, markerende doorlopende geschilderde banden. Beluikte segmentboogvensters met in noordgevel geprofileerde en beschilderde negblokken. Oostgevel met twee 19de-eeuwse rondboogluiken. Zuidgevel met segmentboogdeur. Westelijke puntgevel met vlechtingen. Noordelijke straatgevel met boven het keldervenster een geschilderd afweerkruis.

Ten zuidoosten bakhuis onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Ten zuiden latere aansluitende verankerde bakstenen bijgebouwen (stallingen en zo meer) onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Ten westen vervallen bakstenen langsschuur.

Auteurs: Steyaert, Rita