Ruitershoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Zoersel
Deelgemeente Zoersel
Straat Jagersdreef
Locatie Jagersdreef 3, Zoersel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zoersel (actualisaties: 20-08-2007 - 21-08-2007).
  • Adrescontrole Zoersel (adrescontroles: 29-10-2007 - 29-10-2007).
  • Inventarisatie Zoersel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ruitershoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel Zoerselhof met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 24-06-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve, met naam op recent opschrift op houten plankje. Licht L-vormig voormalig woonstalhuis (?) (nok loodrecht op de straat) met kern uit de 18de eeuw, heden ingericht tot woning; rechthoekige stal (nok parallel aan de straat) uit de 19de eeuw (?) aan noordzijde. Palend aan oostzijde oranjerie en zodus gelegen binnen domein Zoerselhof aan oostzijde van het kasteel. Samen met nummers 5 en 7 ingeplant binnen afgepaald en met gras begroeid terrein.

Zuidelijke voorgevel van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met klimmend dakvenster boven deurtravee; waarschijnlijk in de 20ste eeuw verhoogd en voorzien van nieuw dak. Verankerd en gekalkt bakstenen gebouw met gepikte plint. Woonhuisgedeelte met grote rechthoekige vensters uit de 20ste eeuw, stallinggedeelte met halfrond en rechthoekige getraliede venstertjes met arduinen dorpels. Rondboogdeur met bakstenen imposten. Uitbouwsel aan noordgevel onder lessenaarsdak waarin rechthoekige poort. Sterk verbouwde bakstenen stalling, met gekalkte gevels, van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen); aanbouwsel onder lessenaarsdak bij oostgevel.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Jagersdreef

Jagersdreef (Zoersel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.