erfgoedobject

Geboortehuis van Mathias Joostens

bouwkundig element
ID
14636
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14636
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Geboortehuis, zie gedenkplaat aangebracht op 1 juni 1980 met vermelding: Geboortehuis van Mathias Joostens 1767-1830. Te Antwerpen verwierf hij op fortuinlijke wijze een enorm bezit en inspireerde Hendrik Consciënce tot het schrijven van "Eene O te veel". Hij werd stamvader van een aantal grote figuren uit de politiek, de handel en de liefdadigheid. Davidsfonds en Heemkundige Kring Zoersel 1 juni 1980".

Langgestrekte hoeve (nok parallel aan de straat) uit de 18de eeuw (?) verbouwd in de 19de en de 20ste eeuw; en kleine stalling uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) of het eerste kwart van de 20ste eeuw (?) (nok parallel aan de straat) aan noordzijde. Ingeplant op een met gras begroeid domein met boomgaard aan oostzijde, afgeboord met smalle gracht, aan zuidoosthoek van "biest" en dus op hoek met Einhoven. Rechthoekig gebouw gelegen aan rooilijn, met zuidgevel van twaalf traveeën - woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerd bakstenen gebouw op gecementeerde plint met lichte uitsprong aan noordgevel deels ter hoogte woonhuis en stal. Woonhuis met beluikte rechthoekige vensters en rechthoekige deur, lekdrempels en beschilderde houten lateien. Stalling en schuur met rechthoekige muuropeningen. Schuurgedeelte met vernieuwde voorgevel zie bouwnaad in de zuidgevel, en tevens meermaals verbouwd zie bouwnaden in noord- en westgevels.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geboortehuis van Mathias Joostens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14636 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.