Hoeve Groot Boshuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Boshof, nu Villa Zoerselbos
Provincie Antwerpen
Gemeente Zoersel
Deelgemeente Zoersel
Straat Zoerselbosdreef
Locatie Zoerselbosdreef 47-49, Zoersel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zoersel (actualisaties: 20-08-2007 - 21-08-2007).
  • Adrescontrole Zoersel (adrescontroles: 29-10-2007 - 29-10-2007).
  • Inventarisatie Zoersel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Groot Boshuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het tweede kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw; ingeplant op hoek gevormd door Zoerselbosdreef en aardeweg in verlengde van Warandelaan. Aan west- en noordzijde omringd door afgepaalde weiden. Ph. De Gorter en De Cock kochten in 1825 een groot deel van Zoerselbos en gingen in 1828 een vennootschap aan ter exploitatie van het bos. Met het oog op de exploitatie werd deze hoeve gebouwd. Bestaande uit voormalig woonstalhuis (nok loodrecht op de straat), parallel gelegen voormalig langsschuurtje aan westzijde en rechthoekig bakhuis (nok parallel aan de straat) aan noordzijde zijnde overzijde dreef.

Rechthoekig voormalig woonstalhuis met oostgevel van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met recente rechthoekige dakkapel; jaartal 1828 aangegeven door gesinterde en beschilderde baksteen in noordgevel. Noord- en zuidgevels met rechthoekige aanbouwsels onder lessenaarsdaken (Vlaamse pannen). Verankerd gekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Woonhuis van oorspronkelijk vier traveeën in het derde kwart van de 20ste eeuw (?) verbouwd tot twee woningen. Getraliede rechthoekige vensters en deuren met houten lateien; vensters beluikt.

Rechthoekige bakstenen langsschuur onder zadeldak (golfplaten), kern uit de 19de eeuw, in de loop van de 20ste eeuw verhoogd en verbouwd; heden verbouwd tot stalling.

Rechthoekig bakstenen - oorspronkelijk gekalkt - bakhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen met houten lateien.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zoerselbosdreef

Zoerselbosdreef (Zoersel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.