erfgoedobject

Hoeve Groot Boshuis

bouwkundig element
ID
14649
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14649

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Groot Boshuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het tweede kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw; ingeplant op hoek gevormd door Zoerselbosdreef en aardeweg in verlengde van Warandelaan. Aan west- en noordzijde omringd door afgepaalde weiden. Ph. De Gorter en De Cock kochten in 1825 een groot deel van Zoerselbos en gingen in 1828 een vennootschap aan ter exploitatie van het bos. Met het oog op de exploitatie werd deze hoeve gebouwd. Bestaande uit voormalig woonstalhuis (nok loodrecht op de straat), parallel gelegen voormalig langsschuurtje aan westzijde en rechthoekig bakhuis (nok parallel aan de straat) aan noordzijde zijnde overzijde dreef.

Rechthoekig voormalig woonstalhuis met oostgevel van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met recente rechthoekige dakkapel; jaartal 1828 aangegeven door gesinterde en beschilderde baksteen in noordgevel. Noord- en zuidgevels met rechthoekige aanbouwsels onder lessenaarsdaken (Vlaamse pannen). Verankerd gekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Woonhuis van oorspronkelijk vier traveeën in het derde kwart van de 20ste eeuw (?) verbouwd tot twee woningen. Getraliede rechthoekige vensters en deuren met houten lateien; vensters beluikt.

Rechthoekige bakstenen langsschuur onder zadeldak (golfplaten), kern uit de 19de eeuw, in de loop van de 20ste eeuw verhoogd en verbouwd; heden verbouwd tot stalling.

Rechthoekig bakstenen - oorspronkelijk gekalkt - bakhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen met houten lateien.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Groot Boshuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14649 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.