Modernistische stadswoningen ontworpen door Jos Chabot

Beschrijving

Hoekhuis/Nattehofstraat en aansluitende reeks van zeven tweegezinswoningen in art deco/nieuwe zakelijkheid, alle naar ontwerp van architect J. Chabot (zie inscripties en archief); het hoekcafé werd opgetrokken in 1934 in opdracht van de brouwerij Jacobs, de tien daaropvolgende woningen, in 1935 voor rekening van de gebroeders Andries. Nummer 102 en Auwegemvaart 83 naar ontwerp van G. Eysselinck, besluiten de reeks (zie woningen Contryn en Van Hoogenbemt). Rechthoekige volumes van twee bouwlagen onder plat dak; lijstgevels bekleed met rode en okerkleurige parementsteen met geaccentueerde lintvoeg.

Voormalig hoekcafé met bijhorende privé-woning, getypeerd door afgeronde hoek; recent verbouwde begane grond met bewaarde betonnen luifel; uit bouwperiode daterend, gebogen glas-in-loodraam met reclame voor bieren Jacobs (zie ook Goswin de Stasssartstraat nummer 59). Aansluitende, symmetrisch opgebouwde doch telkens verschillende tweewoonsten met afwisselend horizontaal en verticaal geplaatste vensters, al dan niet gekoppelde deuren, gebruik van patrijspoorten, omgetrokken kordons, enzovoort. Veelal vernieuwd schrijnwerk.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief, 1934, nr. 200; 1935, nummer 6.
  • Gegevens Restauratie en Integratie Mechelen.