Gesticht Joostens

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Zoersel
Deelgemeente Zoersel
Straat Kapellei
Locatie Kapellei 133, Zoersel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zoersel (actualisaties: 20-08-2007 - 21-08-2007).
  • Adrescontrole Zoersel (adrescontroles: 29-10-2007 - 29-10-2007).
  • Inventarisatie Zoersel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesticht Joostens

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesticht Joostens

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd Gesticht Joostens, volgens rechthoekig paneel op de borstwering van het middenrisaliet. U-vormig gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1903-1905 naar ontwerp van Emile Thielens. Gelegen in beboomd domein. De weduwe van Florent Joostens schonk op 27 juli 1893 een som geld aan de Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen om daarmee een gesticht voor zwakke kinderen op te richten op het platteland. Er werd ten slotte geopteerd voor een inrichting voor de behandeling van tuberculose. De openbare aanbesteding had plaats op 29 mei 1903 en de eerstesteenlegging op 20 augustus 1903 zie gedenksteen rechts van het ingangsportiek met opschrift: De eerste steen van dit gesticht werd gelegd op 20 augustus 1903 door mevrouw weduwe Florent Joostens-David. Weldoenster der Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen/ Jan Bolsée Aannemer/ Emiel Thielens Bouwmeester. Plechtig geopend op 16 mei 1905. Het gebouwenbestand werd sindsdien uitgebreid voornamelijk in verlengde van de hoekvleugels en door losstaande gebouwen aan noord- en westzijden van het oorspronkelijke gebouw.

U-vormig gebouw met centrale rechthoekige vleugel (nok loodrecht op de straat) en rechthoekige hoekvleugels (nok parallel aan de straat). Rechthoekig hoofdgebouw met zuidelijk voorgevel van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint, banden van natuursteen. Middenrisaliet onder in- en uitzwenkende topgevel, geaccentueerd door rondboogportiek waarop balkon met balustrade. Bol- en kruiskozijnen, rechthoekige vensters met ontlastingsbogen. Rondboogdeur. Verbindingen met hoekvleugels van twee bouwlagen onder platte daken, met ijzeren leuning. Rechthoekige en rondboogvensters. Hoekvleugels van twee bouwlagen onder schild- en zadeldaken (mechanische pannen). Zuidelijke gevels voorzien van banden en centrale erkervormende travee. Rechthoekige vensters met ontlastingsbogen. Soberder gehouden zij- en achtergevels met steekboogvormige muuropeningen.

  • Archief Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn Antwerpen, Pl. 15/1-45.
  • Archief Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn Antwerpen, Foto's 3.3 -1 t/m 50.
  • Provinciaal Archief Antwerpen , Commissie van Openbare Onderstand Antwerpen, Sint-Antonius Brecht, Verpleegtehuis gesticht Joostens, dossiers 1, 4, 5.
  • Administration des hospices civils d'Anvers. Compte moral administratif de 1903, Antwerpen, 1904, p. 25-26.
  • Administration des hospices civils d'Anvers. Compte moral administratif de 1905, Antwerpen, 1906, p. 15-18.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kapellei

Kapellei (Zoersel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.