Blauwe Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Zwijndrecht
Deelgemeente Zwijndrecht
Straat Blauwe Hoevestraat
Locatie Blauwe Hoevestraat 8, Zwijndrecht (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zwijndrecht (actualisaties: 11-06-2007 - 11-06-2007).
  • Adrescontrole Zwijndrecht (adrescontroles: 12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Zwijndrecht (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Blauwe Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Reeds vermeld in de eerste helft van de 17de eeuw. Meerledige hoeve rondom rechthoekig erf, omgeven door een haag en een - gedeeltelijk gedempte - omwalling. Ten zuiden woonhuis met aangebouwde stalling (nok parallel aan de straat), ten oosten vroeger brouwerijgebouw (nok loodrecht op de straat), ten westen stalling (nok loodrecht op de straat) en ten noorden recente dwarsschuur (nok parallel aan de straat).

Woonhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) in kern opklimmend tot de 17de of 18de eeuw (zie westelijke zijgevel). Respectievelijk gecementeerde en bakstenen verankerde zuidelijke en noordelijke lijstgevels met rechthoekige muuropeningen, laatstgenoemde beluikt of getralied op de begane grond. Recentere tweede bouwlaag. Westelijke puntgevel met duidelijke sporen van het oudere woonhuis: zandstenen banden, hoekstenen, negblokken van gedichte kloosterkozijnen en muurvlechtingen. Op de tweede bouwlaag 19de-eeuwse rondboogvenstertjes met hergebruikte zandstenen negblokken van de 17de-eeuwse kloosterkozijnen. Aan oostzijde een lagere aangebouwde bakstenen stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat).

Ten oosten van het erf, gebouw waar in de 19de eeuw een brouwerij gevestigd was, bedrijf verdwenen in 1905; rechthoekig verankerd gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met aan noordzijde een massieve vierkante toren onder een afgeknot tentdak. Rechthoekige muuropeningen. Ten westen, bakstenen 19de-eeuwse stalling met één tot anderhalve bouwlaag en verspringende gevellijnen , in zuidelijke zijgevel muurvlechtingen van ouder lager gebouw; rechthoekige muuropeningen. Aan noordzijde, recente dwarsschuur onder geknikt zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat).

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zwijndrecht

Zwijndrecht (Zwijndrecht)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.