Hoeve en arbeiderswoningen

Beschrijving

Meerledige hoeve rond aarden erf, gelegen ten noordoosten van een rij arbeidershuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak gebouwd volgens spiegelbeeldschema. Baksteenbouw met getoogde beluikte vensters en deuren. Ten noorden aansluitende baksteenmuur van het erf, ijzeren hek met speerpunten tussen bakstenen pijlers. Ten noorden van het erf: nieuw woonhuis van circa 1950 met aansluitend een gedeelte van het vroegere woonhuis met oude kern, ten oosten bakstenen langsschuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw met latere verbouwingen en ten zuiden dwarsschuur + stalling met in gebint datering "M 1756 Y".

Vroeger woonhuis, nu vier traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); verankerde bepleisterde en beschilderde zuidgevel met gepikte plint, rechthoekige vensters en garagepoort. Verankerde oostzijpuntgevel met vlechtingen, rondboogvensters. Ten oosten 19de-eeuwse bakstenen langsschuur onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), aanbouwsels aan zuidzijde.

Ten zuiden: grote dwarsschuur met aansluitende stalling onder rieten zadeldak (nok loodrecht op de straat), opklimmend tot 18de eeuw(zie gebint met datering 1756); baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen, horizontale houten beplanking aan westgevel, laatstgenoemde met lager aanbouwsel.

Auteurs: Steyaert, Rita