erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
14708
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14708
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Boerderij met losstaande bestanddelen, palend aan de straat. Woonhuis (nok parallel aan de straat) ten noorden, dwarsschuur (nok parallel aan de straat) en stallingen (nokken loodrecht op en parallel aan de straat). Woonhuis van vier traveeën met een nieuw parement van breuksteen (gedateerd 1970) onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Lijstgevel beëindigd met geprofileerde lijst, rechthoekige getraliede vensters. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting op neuten met gegroefde deurstijlen ter hoogte van het bovenlicht; jaartal 1879 op de latei. Bakstenen schuur en stalling gebouwd op de rooilijn; 19de-eeuwse dwarsschuur onder zadeldak (mechanische pannen en golfplaten), zuidelijke straatgevel met kapelletje: gekalkte rondboognis bekroond met kruis. Stalling gedeeltelijk met horizontale houten bebording onder zadeldak (golfplaten), voorts verbouwde stalling (eerste helft van de 20ste eeuw) onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten).


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14708 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.